Често задавани въпроси

Как да изберем правилния за нас застрахователен партньор?

Много важно е да боравите умело с финансите си. Ние ви предоставяме нашите препоръки, за да ви помогнем в тази важна за вас задача. Ще започнем с правилния избор на застраховател.

Застрахователят е много важен партньор за всеки. Той защитава своите клиенти от непредвидени разходи. Неговата безценна помощ се оценява в случай на нужда. Как да разберем кой е правилния застраховател за нас? Ако изчакаме да видим дали ще плати при нужда можем да загубим много финанси. Затова е по-добре да внимаваме при избора, за да имаме наистина нужното спокойствие. При избора на застраховател трябва да следим за следните критерии:

 • Колко години опит има застрахователя - колкото по-вече години е на пазара, толкова по-точно застрахователя може да оцени риска. Само застрахователи с голям опит могат да поемат дългосрочни ангажименти. Например 20 -30 годишни застраховки. Нашата препоръка е да избирате компании с над 100 годишен опит. Те се преодолели всякакви кризи и катаклизми, и е малко вероятно да бъдат изненадани от нови.
 • Как застрахователя инвестира своите средства - дали прави рискови инвестиции с цел голяма печалба или прави разумни инвестиции с цел дългосрочност. Много клиенти се подвеждат от агентите на компаниите, които им казват "Нашата компания е с най-голяма печалба", но голямата печалба е свързана с голям риск. Така, че нашата препоръка е да избирате компаниите с умерени, но постоянни печалби.
 • Ръст на фирмата - важно е да се информираме дали фирмата има ръст. Така можем да сме сигурни , че доверието от страна на клиента нараства. Най-често това е в следствие на доволни клиенти. Още по-хубаво е, ако ръстът е дългосрочен (поне 10 години).
 • Дружеството има ли оценка от международни кредитни агенции - Ако една компания е сигурна в своята стабилност, тя иска да бъде оценена от международни кредитни агенции. Те оценяват нейната стабилност. Нашата препоръка е да не си сключвате застраховка при застраховател, който няма оценка поне от една от големите международни кредитни агенции - Fitch, Moodys и Standard Poors.
 • Печалба на дружеството - в условията на пазарна икономика печалбата е показател за ефективност.
 • Обратно изплащане парите на клиентите - С нарастване на клиентите, компанията трябва да увеличи плащанията. Нарастването на клиентската маса предполага и увеличаване на щетите.
 • Презастраховане - Презастраховането е най-добрия гарант за сигурността на нашата застраховка. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО избраната от нас компания трябва да е презастрахована. Най-добрите презастрахователи в света са: Munich Re и Swiss Re.
 • Застрахователят да продължава да търси по-добри продукти за своите клиенти.

Ако всичко това ви се вижда сложно и не ви се занимава да следите всички тези критерии, най-лесното решение за вас е да се обърнете към консултант на ММ Застрахователен Брокер. Направете го сега на тел: +359 888 516 495.

Цената или качеството?

Когато си купуваме застраховка сме изправени пред една голяма дилема - да изберем застраховката с по-ниска цена вместо тази с по-добро покритие. Нормално е всеки клиент да търси най-изгодната цена за своята застраховка. По време на криза и в един свят на ограничени ресурси е хубаво да ползваме всичко на по-добра цена. Въпросът обаче не е колко ниска е цената, а какво получаваме срещу тази цена. При застраховките качеството на продукта не се вижда веднага, а при нужда (когато настъпи събитие от което застраховката ни защитава). Хубаво е като потребители на застраховки да имаме нещо в предвид - При застраховката най-важното е да имаме сигурност, че ще ни бъде платено, при  това в срок и без увъртания.  Поради тази причина цената при застраховките е на второ място.

На пазара има много компании, които предлагат ниски цени и по-този начин се стремят да привлекат клиента. Зад ниската цена се крие нежелание за плащане или поне нежелание за навременно плащане. Когато сключваме застраховка, ние очакваме при дадено събитие застрахователя да покрие всички непредвидени разходи, които сме направили. Но точно тогава застраховките с ниска цена не действат. Започва се ходене по мъките и увъртане от страна на застрахователната компания да добавим и този документ, да направим това, ама това не се плащало... Клиента започва да си търси правата за което е нужно:

 • да се посъветва с юрист;
 • да си плати за това;
 • в много случаи да загуби една година в търсене на правата си.

Когато изчислим направения разход, ще е много повече от по-ниската цена, която сме платили. Ако сме платили 500 лева по ниска цена, а сме направили разходи за 1 000 лева и сме загубили няколко месеца или година (през които сме можели да изкараме още 2000 лева), за да си получим обезщетението от застраховката, то цената на която сме я сключили е с 2 500 лева по скъпа от действителната.

Ще ви дам пример с колега, който въпреки, че знае, че качеството е на първо място и струва повече пари, реши да си направи евтина застраховка. Той имаше "Нисан Примера" модел 2003 година. Направи му автокаско с 500 лева по-евтино от това на качествена компания. Случи се така, че катастрофира и трябваше да ремонтира автомобила. От евтиния застраховател го пратиха в техен сервиз, в който  забавиха ремонта 5 месеца. През това време колегата ми, имаше два варианта -  да вземе рент-а-кар или да ходи пеша. Той избра да ходи пеша и това му костваше по 1 000 лв. на месец по малко доход или за 5 месеца общо 5 000 лв. През тези 5 месеца той си изплащаше кредита за автомобила (който не използваше) по 376 лв. на месец или общо за 5-те месеца - 1 880 лв. Така преките му загуби бяха 6 880 лв., за да спести 500 лв. Или цялата загуба за него е 6 380 лева. Към това не включваме, че неговия бизнес спадна в дългосрочен план от това, че не можеше да работи пълноценно 5 месеца.

Това се получава, когато се пренебрегне закона за цената или качеството.

КАЧЕСТВОТО СТРУВА ПАРИ!